HUR KAN DET KOMMA SIG?

Vi har över tjugo dricksglas. Vi är tre personer. Hur kan det då komma sig att glasen alltid är slut? Jag diskar ÅTMINSTONE en gång per dag men det hjälper inte - glasen tar ändå slut. 

Jag dammsuger en gång om dagen men golvet är fortfarande KONSTANT lurvigt av hundhår som flyger överallt. Hur kan det komma sig att hunden inte är skallig? Den BORDE vara det för länge sedan!

Det finns många "hur kan det komma sig"! 

Innan vi gick med i EU blev jag smått chockad varje gång jag handlade i en matbutik i Sverige - jag tyckte priserna var HORRIBLA! Hur kunde MAT kosta så där himla mycket? Hur hade svenskarna råd att ÄTA? 

NU när pappa är här, hälsar på och handlar i en matbutik är det hans tur att bli chockad. För samma pris som man får EN sak här får man TVÅ i Sverige! Hur har vi råd att äta överhuvudtaget här i Finland?  

Hur kan det komma sig att maten är så dyr?
 
Är det kanske BÖNDERNA som plockar oss på pengar? 

Ibland lånar jag och barnen min svågers och svägerskas stuga på Åland. Underbart ställe - PRIMITIVT men vackert. Utedass, inget rinnande vatten, ja, ni vet..."tillbaka till den gamla goda tiden"... men där FINNS el. Eftersom färjorna kommer till Åland mitt i natten är det beckmörkt när vi kommer till stugan och i och med att jag är mörkrädd brukar min svägerska lämna lamporna på så att jag inte behöver uppleva första hjärtattacken INNAN jag besöker utedasset och ser den första enorma spindeln.
 
Hon är snäll! 

En gång muttrade min svåger (på skämt) att "hon borde inte lämna lamporna på - det drar ju bara en massa el och kostar pengar". 

ÄH var tyst, sa jag - antagligen får ni en massa EU-bidrag för sånt också! 

Jag menar - de flesta svär ju ve och förbannelse om alla EU-bidrag som bönder får. Avundsjuka är en rolig sjukdom! Helt klart så sitter ju bönderna bara stilla på rumpan och söker en massa bidrag som de egentligen inte borde ha rätt till. BIDRAGSFUSK! Det är ju vad som mumlas bakom deras rygg men ingen vågar diskutera saken med dem - det tas ALDRIG upp i diskussioner! 

JAG avundas inte bönderna "deras" EU-bidrag!
 
Aldrig i livet!  

Om det är någon som får jobba arslet av sig så är det ju en bonde. Tidigt på våren ska det plogas, harvas och sås om det inte blev gjort på hösten då. Konstant så får herr bonde sitta där och oroa sig för väder och vind för att inte tala om all ohyra som kan göra livet till ett helvete.  

Det ska gödlas och besprutas, det ska plockas bort ogräs, det ska vattnas och det ska skördas. Hela sommaren, när alla andra ligger på stranden och njuter, så sitter man istället i en svettig traktor och jobbar dagarna i ända. Visst - man KAN investera i en ny traktor - de som i dagens läge är rena lyxåk med både datasystem och luftkonditionering men HALLÅ- vet ni vad såna kostar? Inga småsummor där inte - då är det YTTERLIGARE lån som gäller och YTTERLIGARE skulder som håller en vaken om nätterna.  

Sedan kanske man har en massa kräk som man föder upp som ska ha föda. Råkar man, mot förmodan, ha lite tid över så är det bara att kuska runt med traktorn och fixa mat till dem. Det är ju, konstigt nog, inte bara på sommaren de ska äta - på vintern ska de bland annat ha ensilage. Det finns flera olika metoder för ensilering men summan av kardemumman är att det kostar - både tid och pengar!  

Mjölkproduktionen håller på att dö ut - det är helt enkelt inte värt allt arbete för även om vi kanske bälgar i oss oräkneliga liter mjölk så tjänar bönderna bara småsummor på det arbete det innebär att ha mjölkkor. Vad gör vi sen när vi är utan mjölk? Dags att tänka på det DÅ! Nä, fler och fler övergår till köttproduktion men trots att vi i butiken betalar oerhörda summor för köttet så får ju bönderna faktiskt bara en bråkdel av den summan.  

Maskiner och byggnader ska skötas om, har man egen skog kanske uppvärmningen sköts med ved eller flis- vem fixar DET? 

Så ska ALLT dokumenteras i speciella datorprogram vilket i sin tur innebär att bonden inte "bara" ska sitta och jobba arslet av sig ute på gården utan även investera i en dator, lära sig nya datorprogram och fylla i en massa uppgifter så fort han får tid över.  

Vill man ha EU-bidrag måste miljontals blanketter fyllas i och GUD NÅDE DIG om du fyller i EN ENDA rad fel - då kommer blanketterna tillbaka och du får göra om allt OM du har tur och hinner!     

Det är alltså inte bönderna som plockar oss på pengar - om de skulle få betalt enligt allt det arbete de måste göra för att överleva skulle våra matpriser vara BETYDLIGT högre och UTAN dessa förhatliga EU-bidrag skulle många av våra bönder helt enkelt gå under. 

SÅ 

Hur kan det komma sig att maten är så dyr?


Kommentarer
Postat av: christel Blennerup

Hejsan. Maten i Sverige är ganska billig tycker jag! När jag var I norge fick jag chock, gud vad dyrt det var..och inte tala om cigaretterna*gosh*
Det där med glasen kan jag säga att vi har samma problem, fast med kaffe och the koppar *s* jag har kommit på mig själv lite iallafall, jag vill alltid ha ny kopp..så fort den "gamla" koppen stått ett tag under dagen..ja man har sina olater helt enkelt!!//C

2007-04-20 @ 11:08:23
URL: http://www.freewebs.com/xaxxa/
Postat av: Arntkaia

Hello, any body here???

2008-08-25 @ 09:57:27
URL: http://arntkaia.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0