JAG ÄLSKAR HÖSTEN!

Jag har förstått att en del av er redan har upp över öronen med allt tjafs om hösten... 

MEN 

Det har inte jag... 

FÖR 

Jag ÄLSKAR hösten! 

Vintern är jobbig - ett enda krångel med SNÖ och KYLA, våta vinterkläder som vägrar torka över natten, släpande av ved, eldande, ständig rädsla att du i misstag råkar elda upp hela huset, SVINKALLT inne, slirig väg som det inte går att köra på utan att fastna, tröstlöst sandande, struntar du i att elda och värmer huset med el lipar du blod över kommande elräkningar, ungarna ska skida i skolan - de har inga skidor - du vägrar köpa - lärarna undrar varför - varför ska du sätta ut en massa pengar på skidor när de kommer att användas HÖGST fem gånger, ungarna ska åka skridskor - de skridskor de har är för små - du köper nya - då är det plötsligt för kallt för att åka - när det blir varmare är isen för dålig, vågen visar tio kilo för mycket - du borde banta... 

OCH 

SÅ fortsätter det ända tills det blir... 

VÅR! 

Vått och kletigt, gården är en enda sörja VILKET leder till att huset också är en lervälling eftersom alla kräk släpar in halva sörjan varenda gång de de varit ute, vad ska det vara för kläder - vinterkläder är för varma - sommarkläder för kalla, ungarna blir förkylda eftersom de har fel sorts kläder på, vilka blommor ska du så i år, även om gården kanske är duktigt upptinad är vägen det INTE - glashalt fram till juni - går inte att köra på med sommardäck - de som förresten måste bytas ut mot nya, snön försvinner - tadaa så ser du allt som gömdes under den, vågen visar fortfarande tio kilo för mycket - du borde banta... 

OCH 

SÅ håller det på ända tills det blir... 

SOMMAR! 

NÄMEN titta så fint väder - nu kan du ju inte sitta inne, getingar, bin, SPINDLAR, skalbaggar, FÄSTINGAR, flugor, brännande sol, varmt så in i helsike, måste och bada, baddräkten har krymt under vintern (förmodligen av den fuktiga kylan som kommer när man inte eldar tillräckligt), alger i badvattnet, mamma - vart ska vi åka i år - vi måste dit och dit, sommarea men pengarna är slut,  gräsmattan växer för mycket, ogräs i rabatterna, kaninerna borde väga tre ton var av all mat de vräker i sig varje dag, mamma - det är tråkigt - vad ska vi göra - dåligt samvete, jösses hur blek du är - borde sola, vågen visar ännu tio kilo för mycket - du borde banta... 

OCH 

SÅ håller det på ända tills det blir... 

HÖST! 

Visst är det lite småruggigt men du behöver ännu inte elda för värmens skull och inte behöver du oroa sig över hur elmätaren tickar heller, Sommarkläderna duger bra ett tag till bara du har jacka med sig, spindlarna börjar bli mindre vanliga - samma sak med alla andra kräk (förutom älgflugorna då men dem kan du acceptera eftersom du vet att de stryker med när det blir ordentlig frost - rätt åt dem - äckliga as). Vågen visar fortfarande tio kilo för mycket men nu struntar du i det - har du inte lyckats få ner dem NU så vet du att projektet är klart döfött - knappast kommer du att gå ner i vinter heller - det är bara att ÄTA! Gräsmattan har du glömt - sist du klippte den bestämde du dig för att "det här var sista gången för i år" och så var det bra med det. Det finns ingen tid att åka någonstans längre - skolorna har börjat - varenda vardag är upptagen och på helgerna är alla för trötta för att hitta på något OCH nu är du inte längre ensam om att ha det knapert - ALLA har dåligt med pengar efter sommarens utsvävningar!  

HA! 

UNDERBARA HÖST! 

Lotta på Bloggvärldsbloggen undrade hur vi bloggare "höstmyser" ... 

Det kommer här: 

En PERFEKT höstkväll är när det stormar där ute - en av de där stormarna som bara dyker upp på hösten - de som verkligen har KRAFT - de som, på en enda natt, kan plocka bort vartenda ett löv från träden. Lyssnar du noga hör du hur regnet slår mot taket, det knäpper i fönster, knakar i väggar och med jämna mellanrum blinkar lamporna till - ljuset förvinner en liten stund men kommer snabbt tillbaka. En varning - snart blir det strömavbrott. 

Eftersom du (mycket väl) minns hur det var en annan höst - DÅ när strömmen var borta i över tre dagar - vet du vad du skall göra. Blandar saft i ett par kannor och ställer in dem i kylskåpet - nu finns det något färdigblandat att dricka när strömmen går. En kanna med vatten - det går att använda till mycket.  Under tiden brygger du kaffe - en hel kanna som sedan hälls i termosen - den som införskaffades en annan gång strömmen gick - då när den försvann och var borta i en halv evighet PRECIS när du började bli sugen på kaffe. Hinken i städskåpet fylls till kanten med vatten och ställs in på toaletten - den ger möjlighet att spola trots att vattenpumpen slutar fungera. 

Hur är det med vedkorgen? Jo - den är full, bara att börja elda. Brasan tar sig snabbt - det har sina fördelar att ha en rejält stor vedkorg inne - veden hinner bli ordentligt torr innan den används. Hur är det med telefonernas batterinivå - borde de laddas?  

Nu är det snart klart för drabbning men ännu fattas en del detaljer. 

Du tänder ljusen i takkronorna (de du köpte urbilligt på loppis bara för tillfällen som dessa) och plockar sedan fram ett par gosiga filtar som du lägger i soffan. Går till köket och hämtar lite tilltugg, väljer ut en bra bok i bokhyllan, tänder ett par av bordsljusen, sätter dig i soffan. 

Nu är du redo! 

Lamporna blinkar till igen - ljuset försvinner men den här gången kommer det inte tillbaka - NU gav ledningarna upp kampen - NU fick det vara nog. 

Det går någon minut sedan hör du hur det knarrar i trappan... 

- Mamma, strömmen gick! 

Med sig har de böcker - även de var förberedda på det som var oundvikligt - det som ALLTID händer varje gång det blir en riktig höststorm. 

Tillsammans sitter ni sedan där - i soffan, ihopkrupna under de gosiga filtarna.

Från kakelugnen hörs ett svagt sprakande, de levande ljusen lyser upp rummet i ett varmt, behagligt sken.  

Det må vara domedagsväder ute men inne hos er råder det LUGN! 

OCH 

Du undrar... 

Kan det bli bättre än så här? 

JA! 

Jag älskar verkligen hösten! 

Kommentarer
Postat av: Åsa.S

Du, den där dan på bandyläktaren var jag helt på det klara med att inte träffa någon man på flera år!
Mina barn var också små, och jag hade inte plats för mågon man i mitt liv. Så kan det gå.... han fick plats....
Sen är man aldrig för gammal för kärlek!
Ha det gott!

2007-08-28 @ 09:25:09
URL: http://glansigyta.bogg.se
Postat av: Pialotta

Ja där fick du till det IGEN.. du skriver underbart verkligen. Älskar dina långa bloggar:-)
Så vill jag tacka dig för allt beröm du strör kring dig på Kafferasten.. det glittrar jämt om dig.
Hösten är oxså min höst. Absolut den finaste och mysigaste av alla årstider.. stämmer så bra som du har skrivit här om alla årstiderna.
Nu blir det skönt att krypa in i ylletröjan snart.. tända ljus och bara andas in den här friska höstluften. Kolla in och njuta av hösten med palettens alla färger:-)
Se naturen som det naturligaste konstverk det är:-)
Ha de gott o massor med höstiga kramar just till dig:-)

2007-08-28 @ 10:06:10
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Pialotta

Pssssssssss.. glömde ju att säja att nu är min blogg uppdaterad igen.. man kan ta en prenumeration på bloggarna så man vet när de är uppdaterade, men själv har jag inte kollat in det där ännu. Ska gå med den lilla oranga knappen längst ner i menyraden:-)
Tjingeling

2007-08-28 @ 10:08:26
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Think Twice

Låter egentligen inte alls dumt, jag levde
verkligen mig in i din berättelse, hösten i sig tycker jag kan vara ganska fin när träden ändrar färg, dock hatar jag stormarna o blåsten....vilket vi har här året om i syd...men lite lagom kalla höstdagar med hög luft....är helt underbara.
När det gäller o rusta sig för elavbrott o dyl...så lär man sig ganska snabbt efter första elavbrottet, och åker in till stan vid första bästa tillfälle
och införskaffar sig någon form av överlevnadspaket med allt ifrån ficklampor till triangakök mm!
Har nämnligen oxå suttit i samma båt:))
/Kram

2007-08-28 @ 11:07:16
URL: http://blueblueeyes.webblogg.se/
Postat av: Keka

Nåmen klart att hösten är bäst! Jag älskar oxå hösten. Så snart, snart kommer vi att "leva upp"
:-) Kram

2007-08-28 @ 11:21:14
Postat av: crue Annika

hösten är mysig håller med dej ,hoppas allt e bra med dej kramar Annika

2007-08-28 @ 13:32:36
URL: http://motleycrue.blogg.se
Postat av: Annelie

Hösten är underbar de soliga och klara dagarna.Visst är dom mysiga när man får kura in sig under filten inne när det regnar...men då blir jag bara trött. Men jag gillar verkligen också hösten...den är vacker. Ha det fint/kram

2007-08-28 @ 15:52:02
URL: http://rospinglan.blogg.se/
Postat av: Camilliondollar Baby

Är ju en sommarmänniska, älskar solen och värmen! Men det som är mysigt på hösten. Är när man kan tända mycket ljus hemma och mysa.

2007-08-28 @ 20:58:14
URL: http://blogglosacamilla.blogg.se
Postat av: Sampe

Nä hösten är inget att ha. Det enda som är bra med hösten är att det förhoppningsvis snart då blir vinter! Vinter, det är bra skit!
Bara så att du vet!

2007-08-28 @ 22:06:37
URL: http://sampes.wordpress.com
Postat av: Nette

Åsa.S:
Hmmm...det var på det viset...då kanske det finns hopp för mig också! :)
Pialotta:
Det är inte beröm - det är sanningen - du har det så fint där hos dig! Hösten är underbar - absolut!!!! :) Jag har inte heller kollat närmare på det här med att man blir upplyst när någon uppdaterat men...det borde man nog göra! Kram på dig!
Think Twice:
Då, när jag bodde i Halmstad, var jag väldigt förtjust i alla stormar - njöt varenda gång...men...de har ju blivit betydligt värre med åren och jag undrar om jag skulle njuta lika mycket nu om jag bodde kvar? NU när jag lärt mig alla problem som de kan ställa till med? Kram! :)
Keka:
Ja, något att se fram emot!!! Kram på dig! :)
Annika:
Du har bra smak - kram! :)
Annelie:
Ja, det där med att du blir trött och så förstår jag tar bort en stor del av förtjusningen :(
Kram!!!!!
Camilliondollar baby:
Var inte ledsen för att sommaren tagit slut - det är inte länge innan det är dags igen! :)
Sampe:
Vinter? Nej hördu - DET är INTE bra! :D

2007-08-30 @ 08:38:01
URL: http://enkelmenrar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0