SKOLPLIKT vs. LÄROPLIKT

När jag undrat över det här med VARFÖR man måste tvinga en unge att gå till skolan när han eller hon vantrivs så pass mycket där att hela livet känns tungt på grund av det...



Har svaret alltid blivit:

Här i Finland har vi SKOLPLIKT - barn MÅSTE gå i skolan...

MEN

Det är FEL och NU har jag ÄNTLIGEN fått det bevisat:

Barn som är varaktigt bosatta i Finland är enligt lagen om grundläggande utbildning (628/1998) läropliktiga. Läroplikten kan fullgöras antingen genom att delta i grundläggande utbildning eller genom att annars förvärva kunskaper som motsvarar den grundläggande utbildningens lärokurs. Möjligheten som lagen ger att på annat sätt förvärva kunskaperna betyder att det inte finns skoltvång i Finland, så det är möjligt att fullgöra läroplikten genom att studera till exempel hemma. 
 
Att fullgöra läroplikten på annat sätt förutsätter inte myndighetstillstånd. Beslutet fattas av vårdnadshavaren som därefter även ansvarar för arrangemangen kring den läropliktigas studier. Kommunen är inte förpliktad att ordna undervisning åt en läropliktig som enligt vårdnadshavarens beslut studerar hemma. Vårdnadshavaren svarar även för att läroplikten blir fullgjord. Om vårdnadshavaren försummar sin plikt att se till att läroplikten fullgörs, kan han eller hon dömas till böter.


Mer information finns bland annat här

Nu återstår det "bara" att lösa diverse smådetaljer...


Kommentarer
Postat av: Annelie

Ah, det låter som ett stort ansvar. Finns det ingen annan lsning.

Ha en fin kväll/kram

2008-09-18 @ 19:58:56
URL: http://rospinglan.blogg.se/
Postat av: Nette

Annelie:

Jättestort ansvar jo! Det finns alternativ - till exempel om man skrev in henne i distansskola som finns i Sverige - på det viset kunde hon läsa hela högstadiet via Internet men det kostar däremot en hel del pengar...så....vi får se vad som händer! :)

Kram!

2008-09-19 @ 08:12:39
URL: http://enkelmenrar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0